«Трансмігранти : провідники ринкового капіталізму», лекція Ламії Міссауї

06.06.2015

Четвер 11 червня о 19.00
Центр візуальної культури / вул. Глибочицька, 44, 2 поверх
 
Французький інститут в Україні та Центр візуальної культури запрошують на другу лекцію циклу «Міграції, ідентичності, території», задуманого у співпраці з Центром франко-російських студій (CEFR).
 
Протягом останніх десяти років, соціологи говорять про виникнення та поширення нової форми міграцій, трансміграцію. Нової, тому що вона має іншу природу, ніж міграція, пов’язана з міжнародною мобілізацією робочої сили, яка залишається домінуючою. Нової, тому що вона народжує індивідуальні та колективні долі, які випадають з проектів національних держав та їхніх заходів із забезпечення інтеграції. Нової також завдяки тому, що вона створює безпрецедентні контрасти між офіціальністю та невидимістю, між мобільністю та вкоріненням, між місцями і світами, між ідентичностями та іншостями.
Трансмігранти походять або з бідних країн (Балкани, Кавказ, Близький та Середній Схід, Магриб, Латинська Америка), або з бідних верств населення багатих країн, вони здійснюють подорожі у кілька тисяч кілометрів різними країнами та повертаються додому, за головну діяльність мають продаж контрабандних товарів або послуг. Це такі собі сучасні розповсюджувачі, які торгують для бідних верств населення – poor-to-poor або «між бідними».
Цей феномен дозволяє великим міжнародним компаніям завойовувати величезний світовий ринок бідних. Тож до добре відомої мобілізації міжнародних професіональних еліт, що служить всюдисущій глобалізації, додається не так чітко ідентифікована мобілізація бідного населення: « poor to poor », торгівля «між бідними», розгортається в усьому світі на тлі великих мультинаціональних фірм. Транс-, мульти-, інтернаціональні компанії, які складають матеріальний субстрат невловимої глобалізації, люблять гроші бідних людей: вони значно чисельніші, ніж заможні. Тож головним економічним гравцям глобалізації бідні потрібні не тільки як клієнти, бо ж можливо і вигідно виробляти доступні їм товари, але й як антрепренери тіньового світу підпільної економіки, як провідники поза правилами та законами офіціальних мереж. 
 
Викладачка та наукова співробітниця Університету Версаль-Сен-Кентен-ан-Івелін, Ламія Міссауї є соціологом та антропологом. Теми її досліджень стосуються, зокрема, міжнародних професійних переміщень, виникнення економічних ініціатив в процесі міграції та умов та форм соціальних поєднань між іноземними мігрантами та корінним населенням, виключеним з економічних процесів, у європейських містах.
 
Вхід вільний
З послідовним перекладом українською

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema