Cемінар для українських методистів

28.05.2024

У рамках лінгвістичного співробітництва між Посольством Франції та Міністерством освіти і науки України Відділ культури та співробітництва Посольства та Французький інститут України 13-15 травня 2024 року провели семінар для українських методистів, які координують процес викладання французької мови в областях. Загалом у зустрічі взяли участь 24 представника з усієї України. Семінар є частиною плану заходів Посольства, яке визначає одним зі своїх пріоритетів дипломатії впливу підтримку французької мови в Україні. Ця підтримка для вчителів французької мови має на меті забезпечити післядипломну підготовку для якомога більшої кількості вчителів французької мови, які вирішили залишитися в Україні та продовжити свою освітню працю в очному або дистанційному форматі.

Теми семінару стосувалися переважно техніки оцінювання, а також методів дистанційного навчання, адже ці дві теми є серед основних на порядку денному післядипломної підготовки українських вчителів французької мови. Зважаючи на воєнний стан, багато учнів – особливо на сході країни – продовжують своє навчання дистанційно. Отже, учасники мали змогу відпрацювати різні типи оцінювання, тісно пов’язані з Загальноєвропейськими рекомендаціями з мовної освіти, проаналізувати сітки оцінювання/самооцінювання, а також засвоїти принципи позитивного оцінювання. Вони також змогли відкрити для себе онлайн-ресурси та інструменти для дистанційної роботи над практикою усного мовлення та письма, поекспериментувати з ігровими видами діяльності, які дозволяють набути мовних навичок, та створити власні види діяльності для онлайн- та офлайн-занять.

Як і попередні навчальні семінари, цей семінар також проходив у м. Люблін (Польща), де Французький інститут України винаймає для учасників заходу готель на декілька днів і куди запрошує лекторів з Франції. Останні з міркувань безпеки не можуть приїхати до України, тому учасники долають відстань до місця стажування поїздом, проводячи в дорозі майже дві доби. Ми вітаємо їхню завзятість та прагнення навчатись.

Відділ культури та співробітництва та Французький інститут України вітають присутність серед учасників цього семінару пані Оксани Коваленко – Головного спеціаліста Відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин Директорату шкільної освіти МОН України. Посольство Франції вдячне їй за постійну допомогу та підтримку. Посольство також висловлює своє задоволення якістю своєї співпраці з Міністерством, в рамках якої було організовано навчальні семінари та курси підвищення кваліфікації у 2023 році та протягом перших 5 місяців 2024 року для понад 400 вчителів французької мови зі шкіл та університетів.

Ці зусилля будуть продовжені у другій половині 2024 року.

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema