Концерт Тріо Маріана Бадоя: джаз-мануш у Києві

11.11.2014

26 листопада о 20.00

Дім культури і освіти "Майстер клас"

вул. Лаврська, 16а

Музика нас захоплює, згуртовує і хвилює до глибини душі: Маріан Бадой, креативний акордеоніст циганського походження, надзвичайно талановитий музикант, пальці якого творять магію однієї з найгарніших музик світу ! Він заснував тріо Маріана Бадойя разом з гітаристом Олів’є Кіктефом та контрабасистом Тангі Блумом. Проект став невід'ємною частиною напрямку джаз-мануш, додавши до нього неповторного румунського звучання і збагативши чудовими імпровізаціями. Оскільки дуже часто на сьогодні важко віднайти багатство музики Джанго Рейнхардта у групах, що грають джаз-мануш, й особливо почути циганську душу, якою була душа Джанго, запрошуємо вас послухати акордеоніста-віртуоза Маріана, що, попри музичні впливи з різних куточків світу, залишається вірним своєму румунському корінню. Тріо Маріана Бадоя для всіх, хто любить музику - веселу і серйозну, глибоку і безкомпромісну. 
 
В рамках авторського проекту Олексія Когана
Jazz in Kiev
 
Враження від концерту Тріо Маріана Бадоя 
 
Кілька років поспіль молодий акордеоніст Маріан Бадой виступає з групою Doigts de l’Homme (Пальці людини). і лише у 2013 році створює Marian Badoï Trio /Тріо Маріана Бадоя, де акордеоніст, контрабасист Тангі Блумом та гітарист Олів’є Кіктефом об’єднуються в ансамблі, приреченому на успіх. 
Все починається традиційним відчайдушним румунським мотивом. Перша композиція Маріана Romans / Роман, присвячена місту та людям, які першими прийняли його по переїзді до Франції. Слухаючи цю жваву та веселу мелодію, публіка не може втриматись від танцю. 
Композиція Les gamins de la rue / Діти вулиці нагадала музикантам про їхню першу зустріч, після створення якої Маріан та його музиканти стали нерозлучним тріо.  Згодом  всі троє звертаються до призабутого вальсу-мюзету – жанру, який часто ігнорували відомі акордеоністи впродовж років, і грають композицію La roulotte / Кибитка. Сама назва вже говорить про себе, але в інтерпретації тріо ця мелодія набуває нового життя й втрачає свою старомодність.Далі слухачі мандрують Бразилією з композицією мандолініста Даніло Бріто Sous Orana / Під Ораном,  де змінюється мелодія, але залишається незмінним стрімкий темп, який змушує тіло рухатись у стрімкому ритмі. У творі Bonica / Боніка  Маріан виконує соло, що вражає віртуозністю та музичністю. Повернення до джазових стандартів чується у виконанні добре знайомої China Boy / Хлопець з Китаю, інтро до якого написана Бірелі Лагреном. Без сумнівів, тріо непервершене на сцені, але його лідер Маріан Бадой – це відкриття віртуозності, музичного багатства і простоти. Цей молодий музикант має золото в руках, і скоро воно заблищить. 
 
© Паскаль Дерате
 
 
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema