ДНІ ФРАНКОФОНІЇ 2018

12.03.2018

Завантажити програму в pdf

calendar 17 березня - 1 квітня
adress Галерея «Триптих» (Андріївський узвіз, 34); Вхід вільний
Фотовиставка “Looking for Lenin”, проект Нільса Акермана і Себастьєна Гобера та панельна дискусія “Ленінопад як трансформація урбаністичної свідомості в Україні”
 
Презентація виставки 17 березня о 17.00.
 
Галерея Triptych: Global Arts Workshop та Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, за підтримки Посольства Швейцарії в Україні та Тижня Франкофонії в Україні 2018, представляє виставку “Looking for Lenin” (“У пошуках Леніна”) – резонансний проект швейцарського фотожурналіста Нільса Акермана і французького журналіста Себастьєна Гобера, що став основою одноіменної книги, яку видано в 2017 році у Великій Британії та Швейцарії. Репортери подорожували Україною, намагаючись зафіксувати долю повалених соціалістичних монументів. На думку авторів проекту, різне ставлення до пам’ятників Леніну виразно ілюструє пошук нової іденичності в країні, що переживає трансформаційні зміни після Революції Гідності. Український “ленінопад” – найяскравіший, але не єдиний приклад перегляду символіки публічного простору в сучасному світі. Велика Британія, США, ЮАР, Бельгія... ці країни намагаються відповісти на питання: хто залишиться на п’єдесталах, а хто зникне назавджи? І яким має бути ставлення до монументів, які нагадують про “незручні” сторінки в їх історії?
calendar 20 березня
clock 9.00 - 12.00
adress Педагогічний університет імені М. Драгоманова
Франкомовний диктант
 
Французький ліцей імені Анни Київської запрошує своїх студентів та студентів зі шкіл-партнерів взяти участь у диктанті Франкофонії 2018 року. Текст буде складено групою викладачів з урахуванням слів, запропонованих для Франкофонії 2018 року. Довжина тексту адаптована відповідно до віку студентів. Після закінчення диктанту роботи буде перевірено, а троє кандидатів, які матимуть найменшу кількість помилок, отримають винагороди.
calendar 20 березня
clock 10.00 - 12.00
adress Посольства країн-учасників Франкофонії
1 клас - 1 Посольство
 
Бельгія, Канада, Кіпр, Єгипет, Естонія, Франція, Ліван, Молдова, Румунія, Швейцарія, В’єтнам, Греція і, звичайно, Україна в цьому році відкривають свої двері для 11-их класів, які вивчають французьку мову. Учні матимуть можливість подивитися зсередини на зазвичай закритий для відвідувачів простір посольства. Особливий та оригінальний досвід!
calendar 20 березня
clock 13.00 – 15.00
adress Школа № 20
Свято Франкофонії
 
Учні, які вивчають французьку мову в школі № 20 запрошують учнів Французького ліцею імені Анни Київської на свято французької мови на тему «Кіно».
В програмі будуть представлені скетчі з фільмів, пісні французькою мовою та музичні конкурси.
calendar 20 березня
clock 9.30 – 17.30
adress Університети України, запис онлайн
Марафон Франкофонії
 
Марафон Франкофонії в черговий раз готується взути кросівки та пробігтися по всій Україні! Всіх франкомовних студентів Дніпра, Івано-Франківська, Києва, Запоріжжя, Львова, Миколаєва, Одеси, Рівного, Харкова, Чернівців запрошуємо взяти участь в іграх, вікторинах ... .. французькою мовою.
Подія організована спільно з мережею Альянс франсез в Україні.
 
calendar 20 березня
clock 16.00
adress Онлайн
Оголошення переможців відеоконкурсу Франкофонії: «Коли мистецтво говорить навколо нас»
 
По всій Україні, молоді франкофони з 12 до 25 років були запрошені до участі у відеоконкурс на тему «Коли мистецтво говорить навколо нас». Більше сотні відео були надіслані організаторам, які оберуть щасливчиків, що отримають призи: подорожі до Франції та Швейцарії, та також цінні подарунки від Бельгії, Молдови та Швейцарії. Результати конкурсу будуть розміщені 20-го березня на строінці Фейсбук Francophonie en Ukraine.
calendar 21 березня
clock 14.10 - 15.35
adress Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка вул. Мельникова, 36/1
Карикатуристи дадуть мастер-клас для студентів (реєстрація за адресою: kie.events@eda.admin.ch, вхід вільний)
calendar 21 березня
clock 18.30
adress Izone, вул. Набережно-Лугова, 8; Вхід вільний
Круглий стіл та зустріч з карикатуристами «Карикатури: малюючи можливості для свободи слова в перехідній країні» Учасники: Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ, пан Арлем ДЕЗІР, український карикатурист Олег СМАЛЬ, український карикатурист Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ, швейцарський карикатурист Фелікс ШААД, французький карикатурист РОДО, бельгійський карикатурист Жак СОНДРОН, модератор – Наталія ГУМЕНЮК. З проекцією карикатур. Дискусія буде знята та трансльована на Громадському телебаченні.
 
calendar 21 березня
clock 11.15
adress Школа № 49, вул. Ярославів Вал. 27
Урок французької мови за мотивами коміксів Ерже (читання-показ)
 
Учасники: посол Бельгії в Україні пан Люк Якобс, директор Французького інституту в Україні Анн Дюрюфле, куратор проекту «Анна Київська» Федір Баландін, директор видавництва "Пінзель" Іван Рябчій
calendar 22 березня
clock 14.10 - 18.40
adress Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка вул. Мельникова, 36/1
Карикатуристи дадуть мастер-клас для студентів (реєстрація за адресою: kie.events@eda.admin.ch, вхід вільний)
calendar 22 березня
clock 19.30
adress Кінотеатр «Ліра», вул. Вел. Житомирська, 40; Вхід вільний
Показ фільму "Хлопчик на мосту"
 
Петроса Хараламбуса (Кіпр, 2016) Мовою оригіналу з українськими та французькими субтитрами.
 
Фільм - учасник багатьох кінофестивалів, має велику кількість нагород як "Кращий фільм" у різних номінаціях.
У начебто спокійному, невеличкому кіпрському гірському містечку, 12-річний Сократіс безтурботно насолоджується літом, коли раптом опиняється у центрі розслідування вбивства, яке розкриє темну сімейну таємницю та назавжди змінить його власне життя і життя його сім'ї.
 
calendar 23 березня
clock 11.00
adress Актова зала Інституту філології Національного Університету імені Т.Г.Шевченка
Генеральна асамблея Асоціації викладачів французької мови України
 
Асоціація організовує своє загальне зібрання з нагоди Днів Франкофонії.
Запрошено всіх учителів французької мови України. У порядку денному:
1. Презентація Асоціації та програми її діяльності.
2. Презентація мережі IFprofs та підписання конвенції.
3. Презентація першого франкомовного театру школярів «VERTEP»
calendar 23 березня - 11 квітня
adress Національний музей Тараса Шевченка бульвар Тараса Шевченка, 12
Мультимедійна виставка «Голоси в Києві» Катрін Гфеллер
 
Відкриття 23 березня о 18.00
18.30: Панельна дискусія «Київ – місто змін»
Франкомовна швейцарська мультимедійна фотохудожниця Катрін Гфеллер покаже свою виставку «Голоси в Києві» у Національному музеї Тараса Шевченка в рамках Тижня Франкофонії. На відкритті виставки можна буде долучитися до панельної дискусії на тему: «Київ – місто змін». У дискусії візьмуть участь представники мерії, митці та громадські діячі. На виставці Київ зображений як динамічне місто в перехідний період, яким його сприймає сама фотохудожниця і яким його відчувають і люблять її київські співрозмовники, наприклад, відомі письменники Оксана Забужко та Андрій Курков. За допомогою мультимедійних інсталяцій, що складаються з фотографій, відео- та аудиозаписів і текстів, фотохудожниця змушує замислитися про минуле, теперішнє та майбутнє Києва як європейського мегаполісу.
 
calendar 23 березня
clock 14.30
adress Інститут філології КНУ ім. Т.Шевченка, бул. Т.Шевченка 14, конференц-зала (ауд.63); Вхід вільний залежно від наявності місць.
Презентація спеціального випуску бельгійської франкомовної драматургії журналу «Всесвіт» і відзначення лауреатів Всеукраїнського конкурсу художнього перекладу творів Жоржа Роденбаха, організованого Посольством Бельгії в Україні та Асоціацією викладачів французької мови України та Київським національним університетом ім. Тараса Шевченка. Почесний гість - Жак Де Деккер, Неодмінний секретар Королівської академії французької мови та літератури Бельгії.
Модератор: Дмитро Чистяк, доцент кафедри романської філології КНУ ім. Т.Шевченка.
calendar 23 березня
clock 18.00
adress Театр «Сузір'я», вул. Ярославі Вал, 14 Б; Вхід вільний залежно від наявності місць
Презентація спеціального випуску бельгійської франкомовної драматургії журналу «Всесвіт», організована Посольством Бельгії в Україні спільно з Міністерством культури України. Почесний гість - Жак Де Деккер. У програмі: читання художніх текстів, зокрема Народною артисткою України Ларисою Кадировою, трансляція музичних фресок народного артиста Володимира Губи, вручення Премії Ars Translationis ім. Миколи Лукаша тощо. Модератори: Дмитро Дроздовський, Головний редактор журналу «Всесвіт» і Дмитро Чистяк, лауреат Премії Федерації Валлонія-Брюссель в галузі художнього перекладу.
calendar 24 березня
clock 14.00 – 17.00
adress Університет «Києво-Могилянська Академія», вул. Сковороди, 2
Майстерня Вікіпедія – Написання статті у Вікіпедії про Україну французькою мовою!
 
Майстерня з написання статей Вікіпедії про Україну дозволить учням, студентам чи дорослим з франкомовних країн та України долучитись до енциклопедії та написати статтю, яка має особисте значення для них: історія, суспільство, спорт, мистецтво, культура, події, особистості Києва та України.
Зареєструйтесь зараз на спеціальній онлайн-формі . І приносьте ваш власний ноутбук без вагань!
 
calendar 24 березня
clock 17.00
adress Кнайп-клуб «Купідон», вул.Пушкінська, 1-3/5
Презентація спеціального випуску бельгійської франкомовної драматургії журналу «Всесвіт», організована Посольством Бельгії в Україні. Почесний гість - Жак Де Деккер. Модератори: Дмитро Чистяк та Іван Рябчій. За участю діячів науки і культури, зокрема театру, науковців, літературознавців, літературних критиків.У програмі: читання художніх текстів, трансляція музичних фресок.
calendar 24 березня
clock 16.30
adress Кінотеатр «ліра», вул. Велика житомирська, 40 (львівська площа); Вхід вільний
Все, що необхідне для життя
Фільм Бенуа Пілона
Мовою оригіналу (французька) з українськими субтитрами
 
Сценарій БЕРНАРА ЕМОНА за участю Бенуа Пілона
В ролях: Натар Унгалаак, Евелін Желіна, Пол-Анре Брассер та Вінсен-Гийом Отіс
 
Гімн надії, проспіваний через історію мисливця-інуїта, хворого на туберкульоз. На лікуванні в санаторії Квебека його переслідуватимуть почуття розпуки й ностальгії, а ле дружба з маленьким хлопчиком, якому він замінить батька, допоможе йому відродитися й повернутися до життя.
 
Цей фільм отримав чимало престижних нагород, включно з призом Женье за найкращу головну роль (Натан Унгалаак), найкращий оригінальний сценарій, найкращу постановку та найкращий монтаж фільму у 2008 році. Цей фільм був обраний представляти Канаду на 81й церемонії Оскар в категорії найкращого закордонного фільму.
 
calendar 26 березня
clock 19.00
adress Театр «Колесо», Андріївський узвіз, 8
Вистава «Ціпок на лапах або мистецтво красиво розлучатися» за п'єсою Жоржа Фейдо від Франкомовного театрального колективу «Маленький стілець»
Вхід вільний за наявності місць
calendar 26 березня
clock 19.00
adress Кнайп-клуб «Купідон», вул.Пушкінська, 1-3/5; Вхід вільний
Презентація українських перекладів книжок квебекських авторок:
 
Домінік Фортьє, "Книжкова обитель" та Кім Тхюї, "RU".
Зворушливий автобіографічний роман та інтелектуальний роман-нотатки.
За участі видавця - Анетти Антоненко та Посла Канади в Україні Пана Романа Ващука.
Модерують письменник і перекладач Іван Рябчій та Дмитро Дроздовський.
calendar 27 березня
clock 18.30
adress Галерея «Триптих»,(Андріївський узвіз, 34); Вхід вільний
Панельна дискусія “Ленінопад як трансформація урбаністичної свідомості в Україні” (спільно з Docudays UA)
 
Учасники: Себастьєн Гобер (незалежний журналіст, співавтор “Looking for Lenin”), Олександр Михед (письменник, куратор мистецьких проектів, автор 6 книжок), Світлана Шимко (незалежна режисерка, яка займається розробкою політичних, соціальних і феміністичних тем у документалістиці, авторка документального фільму “Ленінопад”)
Модерує Мирослава Хартмонд, кураторка, дослідниця, учасниця проекту “Looking for Lenin”.
calendar 27 березня
clock 19.00
adress Медіатека Французького Інституту в Україні, вул. Олеся Гончара 84; Вхід вільний
Показ фільму "Століття Тентена" (сценарій Бенуа Петерс)
 
Учасники: посол Бельгії в Україні пан Люк Якобс, виконавчий директор Французького інституту в Україні пан Матьє Арден, куратор проекту «Анна Київська» Федір Баландін, перекладач Іван Рябчій

 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema