Фестиваль Etonnants Voyageurs

03.06.2024

Коли організатори фестивалю Etonnants Voyageurs у Сан-Мало захотіли запросити до Франції українських письменників і звернулися до Французького інституту в Україні з проханням взяти на себе їхні транспортні витрати, Французький інститут в Україні одразу ж відгукнувся позитивно. Троє українських письменників взяли участь у кількох заходах в рамках фестивалю це Наталка Ворожбит, український драматургиня, Володимир Єрмоленко, філософ і президент Українського ПЕН-клубу, та Артем Чапай, письменник, який зараз служить в українській армії.

Однією з тем, що обговорювалися, була творчість під час війни в Україні, в контексті затяжної війни. Хоча учасники та відвідувачі фестивалю прагнули підтвердити свою підтримку Україні, вони вирішили послухати тих, хто знаходиться пліч-о-пліч з митцями, письменниками та журналістами, мобілізованими на фронті та з тими, що працюють в тилу. Артем Чапай у пронизливій розповіді поділився своїми думками про військову службу, яка похитнула його політичні та пацифістські переконання і зруйнувала сімейне життя.

П'єси драматурга Наталки Ворожбит зображають жорстокість конфлікту, а філософ і президент ПЕН-клубу Володимир Єрмоленко пише про повсякденне життя війни на сайті ukraineworld.org, оскільки він з дружиною продовжує доставляти на фронт книги, їжу та інші необхідні засоби. Під час дискусій режисерка Люсі Берелович, директорка Національної драматичної сцени Le Préau, CDN de Normandie-Vire, та акторка і співачка Соломія Мельник з українського гурту Les Dakh Daughters читали уривки з останніх п'єс Наталки Ворожбит французькою та українською мовами, супроводжуючи їх українськими піснями. На завершення відбувся допрем'єрний показ фільму "Порцелянова війна". Якщо Французький інститут таким чином зміг посприяти кращому розумінню французькою аудиторією реалій сьогоднішньої України і тим самим зміцнити культурні зв'язки між нашими двома країнами, то можна сказати, що він виконав одну зі своїх місій в Україні.

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema