Прес-анонс «ФРАНЦУЗЬКА ВЕСНА В УКРАЇНІ»

26.03.2014

Прес-анонс

 «ФРАНЦУЗЬКА ВЕСНА В УКРАЇНІ» 

 

Посольство Франції в Україні, Французький інститут в Україні та мережа Альянс франсез  представляють 11-тий фестиваль «Французька весна в Україні», який цього року проходитиме у  дев’яти містах України : Київ, Запоріжжя, Донецьк, Дніпропетровськ, Львів, Луганськ, Одеса, Рівне, Харків.

ПРЕС-КОНФЕРЕЦІЯ «ФРАНЦУЗЬКА ВЕСНА В УКРАЇНІ» ВІДБУДЕТЬСЯ 27-ГО БЕРЕЗНЯ ОБ 11.00 У ГОТЕЛІ ПРЕМ’ЄР ПАЛАЦ 
ОБОВ’ЯЗКОВА АКРЕДИТАЦІЯ ЗА ПОСИЛАННЯМ
 
Наш фестиваль французької культури завжди мав на меті привнести новітні мистецькі формати в українську культуру, відкрити публіці незнайомі творчі реалізації, вказати на європейський дух та рівень його розвитку.
 
Сьогодні «Французька весна в Україні» - це прагнення творити і створювати спільно з українськими діячами, знаходити разом нові ідеї, ділитися досвідом останніх починань. Цього року «Французька весна» стає Весною ідей в Україні.
 
Фестиваль, який став невід’ємною частиною культурної програми у квітні, протягом всього місяця запропонує низку сучасних проектів з Франції, насичену кінопрограму різноманітних жанрів та епох, спільні франко-українські проекти візуального та театрального мистецтв, вразить музичними турне у багатьох містах і об’єднає зусилля з міжнародним фестивалем «Книжковий Арсенал», щоб зблизити Україну і Францію – почесного гостя КА, у царині літератури, публіцистики та філософії.
 
Цього року наша команда відмовилась від організації масштабного заходу відкриття, зважаючи на всі досвіди останніх років, і зосередивши свої сили на поширенні фестивальних заходів у інших містах. Таким чином ми раді відкривати місяць «Французької весни» у Луганську, Рівному та Запоріжжі, окрім традиційних Києва, Донецька, Дніпропетровська, Львова, Одеси та Харків.
 
Вперше фестиваль «Книжковий Арсенал» вітає почесного гостя – Францію. Така нагода дозволить запровадити новий формат зустрічей з письменниками, твори яких були нещодавно перекладені на українську мову, з письменниками, які користуються неабиякою популярністю у Франції, а також посилити співробітництво між сферами видавництва двох країн. Серед гостей: П’єр Ассулін, Патрісія Рєзніков, Жерар де Кортанз, Давід Фоенкінос, Ален Гіймоль, Сільвен Тессон, Ерік Нолло, Юго Прадель...
 
Програма подій «Французької весни» вже розпочалась виставкою видатного французького фотографа Жанлу Сьєффа, майстра чорно-білого зображення та техніки ню. Перед його об’єктивом побували Джейн Біркін, Ів Сен-Лоран, Ів Монтан та Катрін Денев. Вшанувати красу людського тіла та таланту на вечорі присвяченому Сержу Лифарю – одному з найвидатніших хореографів та танцюристів Опери Гарнье, який народився у столиці України. 
Для традиційної Панорами французького кіно ми обрали 10 найновіших фільмів різних жанрів, які відображатимуть сучасне обличчя французького кінематографу: Гійом Гальєн, Матьє Амальрік, Джої Старр, Ромен Дюріс, Одрі Тоту, Андре Дюссольє, Шарлотта Генсбур – зіроквий склад Допрем’єрних показів.
 
Для поціновувачів класики французького кіно – ретроспектива фільмів Нової хвилі: Жан-Люк Годар, Ален Рене, Клод Шаброль і Аньєс Варда на реставрованій 35-міліметровій плівці. А традиційні Ночі короткого метра з найновішими рішеннями цього жанру сміливо зберуть повні зали на довгі години показів.
 
Продовжуючи лінію франко-українського проекту стріт-арту, після спільних малюнків на стінах Києво-Могилянської академії та фестивалю Гогольфест, французькі муралісти повертаються до Києва та Львова, щоб залишити ще одну фреску на фасадах наших міст.
 
Джаз-бенд Benjamin Faugloire Project – молоді прогресивні виконавці з Півдня Франції, піаністка Наталія Кудрицька – талановити українка, яка живе і творить у Парижі, запальний дует Eléphant, якого тільки і чути на французьких радіохвилях та тріо виконавиць з програмою «Неділя за містом», створеною в Музеї д’Орсе для музичного супроводу представлених там шедеврів живопису ХІХ ст.  – музичні турне у дев'яти містах України.
Дворічна програма «Меморандум» започаткована Павлом Гудімовим – цикл спільних франко-українських резиденцій, цього року представляє виставку «Архіви» в арт-центрі Я Галерея.
 
Театральна сцена фестивилю буде представлена постановкою французького режисера Стефана Рікорделя, який після небувалого успіху спільної роботи з Владом Троїцьким в рамках фестивалю Гогольфест у 2013 році над виставою «сТАНЦІя» повертається до України разом з Дені Лаваном – видатною постаттю французького кінематографа, автора розповіді «Подорожуючи Росією», яку разом з актором театру «ДАХ» Дмитром Ярошенком, вони втрьох перетворять на театралізоване читання з камерній сцені Театру ім. Франка.
 
Також режисер-постановник Венсан Гійом створив сучасну постановку разом із групою I.T.PER у Центрі ім. Леся Курбаса – цього року вистава «На друзки» стане вже третьою спільною роботою в рамках «Французької весни». 
 
Вперше в рамках фестивалю «Французька весна в Україні» відбудуться зустрічі французьких та українських соціальних діячів та діячів у галузі освіти та культури. Головною метою є формування нових моделей співпраці, враховуючи актуальну ситуацію в Україні.
 
Французька весна в Україні 
Весна ідей
Квітень 2014
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Генеральний партнери: колекція ПРЕМ’ЄР ГОТЕЛІ
 
Партнери кінопрограми: 
гіпермаркети АШАН та УКРСИББАНК BNP PARIBAS GROUP
Партнер в Одесі: LOUIS DREYFUS COMMODITIES
Офіційний авіаперевізник: AIR FRANCE 
Beauty-партнер: YVES ROCHER             
Солодкий партнер: КОНДИТЕРСЬКА «ВОЛКОНСЬКИЙ»
Алкогольні спонсори: ТМ «MARTELL» та ТМ «CAFÉ DE PARIS»
Гастрономічний партнер: ресторан "TRÈS FRANÇAIS"
За пітримки ТМ «COUNTRY CORNER» та MOLESKINE
Генеральний медіа-партнер: ФОКУС
Генеральний інтернет-партнер: Афіша bigmir)net
Радіо-пратнер: РЕТРО FM
Медіа-партнери: День, Gloss.ua
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ПРЕС-КОНФЕРЕЦІЯ «ФРАНЦУЗЬКА ВЕСНА В УКРАЇНІ» ВІДБУДЕТЬСЯ 27-ГО БЕРЕЗНЯ ОБ 11.00 У ГОТЕЛІ ПРЕМ’ЄР ПАЛАЦ 
ОБОВ’ЯЗКОВА АКРЕДИТАЦІЯ ЗА ПОСИЛАННЯМ
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema