Annonce de presse

26.03.2014

Прес-анонс

«ФРАНЦУЗЬКА ВЕСНА В УКРАЇНІ» 

 

Посольство Франції в Україні, Французький інститут в Україні та мережа Альянс франсез  представляють 11-тий фестиваль «Французька весна в Україні», який цього року проходитиме у  дев’яти містах України : Київ, Запоріжжя, Донецьк, Дніпропетровськ, Львів, Луганськ, Одеса, Рівне, Харків.

ПРЕС-КОНФЕРЕЦІЯ «ФРАНЦУЗЬКА ВЕСНА В УКРАЇНІ» ВІДБУДЕТЬСЯ 27-ГО БЕРЕЗНЯ ОБ 11.00 У ГОТЕЛІ ПРЕМ’ЄР ПАЛАЦ 
ОБОВ’ЯЗКОВА АКРЕДИТАЦІЯ ЗА ПОСИЛАННЯМ
 
 
Наш фестиваль французької культури завжди мав на меті привнести новітні мистецькі формати в українську культуру, відкрити публіці незнайомі творчі реалізації, вказати на європейський дух та рівень його розвитку.
 
Сьогодні «Французька весна в Україні» - це прагнення творити і створювати спільно з українськими діячами, знаходити разом нові ідеї, ділитися досвідом останніх починань. Цього року «Французька весна» стає Весною ідей в Україні.
 
Фестиваль, який став невід’ємною частиною культурної програми у квітні, протягом всього місяця запропонує низку сучасних проектів з Франції, насичену кінопрограму різноманітних жанрів та епох, спільні франко-українські проекти візуального та театрального мистецтв, вразить музичними турне у багатьох містах і об’єднає зусилля з міжнародним фестивалем «Книжковий Арсенал», щоб зблизити Україну і Францію – почесного гостя КА, у царині літератури, публіцистики та філософії.
 
Цього року наша команда відмовилась від організації масштабного заходу відкриття, зважаючи на всі досвіди останніх років, і зосередивши свої сили на поширенні фестивальних заходів у інших містах. Таким чином ми раді відкривати місяць «Французької весни» у Луганську, Рівному та Запоріжжі, окрім традиційних Києва, Донецька, Дніпропетровська, Львова, Одеси та Харків.
 
Вперше фестиваль «Книжковий Арсенал» вітає почесного гостя – Францію. Така нагода дозволить запровадити новий формат зустрічей з письменниками, твори яких були нещодавно перекладені на українську мову, з письменниками, які користуються неабиякою популярністю у Франції, а також посилити співробітництво між сферами видавництва двох країн. Серед гостей: П’єр Ассулін, Патрісія Рєзніков, Жерар де Кортанз, Давід Фоенкінос, Ален Гіймоль, Сільвен Тессон, Ерік Нолло, Юго Прадель...
 
Програма подій «Французької весни» вже розпочалась виставкою видатного французького фотографа Жанлу Сьєффа, майстра чорно-білого зображення та техніки ню. Перед його об’єктивом побували Джейн Біркін, Ів Сен-Лоран, Ів Монтан та Катрін Денев. Вшанувати красу людського тіла та таланту на вечорі присвяченому Сержу Лифарю – одному з найвидатніших хореографів та танцюристів Опери Гарнье, який народився у столиці України. 
Для традиційної Панорами французького кіно ми обрали 10 найновіших фільмів різних жанрів, які відображатимуть сучасне обличчя французького кінематографу: Гійом Гальєн, Матьє Амальрік, Джої Старр, Ромен Дюріс, Одрі Тоту, Андре Дюссольє, Шарлотта Генсбур – зіроквий склад Допрем’єрних показів.
 
Для поціновувачів класики французького кіно – ретроспектива фільмів Нової хвилі: Жан-Люк Годар, Ален Рене, Клод Шаброль і Аньєс Варда на реставрованій 35-міліметровій плівці. А традиційні Ночі короткого метра з найновішими рішеннями цього жанру сміливо зберуть повні зали на довгі години показів.
 
Продовжуючи лінію франко-українського проекту стріт-арту, після спільних малюнків на стінах Києво-Могилянської академії та фестивалю Гогольфест, французькі муралісти повертаються до Києва та Львова, щоб залишити ще одну фреску на фасадах наших міст.
 
Джаз-бенд Benjamin Faugloire Project – молоді прогресивні виконавці з Півдня Франції, піаністка Наталія Кудрицька – талановити українка, яка живе і творить у Парижі, запальний дует Eléphant, якого тільки і чути на французьких радіохвилях та тріо виконавиць з програмою «Неділя за містом», створеною в Музеї д’Орсе для музичного супроводу представлених там шедеврів живопису ХІХ ст.  – музичні турне у дев'яти містах України.
Дворічна програма «Меморандум» започаткована Павлом Гудімовим – цикл спільних франко-українських резиденцій, цього року представляє виставку «Архіви» в арт-центрі Я Галерея.
 
Театральна сцена фестивилю буде представлена постановкою французького режисера Стефана Рікорделя, який після небувалого успіху спільної роботи з Владом Троїцьким в рамках фестивалю Гогольфест у 2013 році над виставою «сТАНЦІя» повертається до України разом з Дені Лаваном – видатною постаттю французького кінематографа, автора розповіді «Подорожуючи Росією», яку разом з актором театру «ДАХ» Дмитром Ярошенком, вони втрьох перетворять на театралізоване читання з камерній сцені Театру ім. Франка.
 
Також режисер-постановник Венсан Гійом створив сучасну постановку разом із групою I.T.PER у Центрі ім. Леся Курбаса – цього року вистава «На друзки» стане вже третьою спільною роботою в рамках «Французької весни». 
 
Вперше в рамках фестивалю «Французька весна в Україні» відбудуться зустрічі французьких та українських соціальних діячів та діячів у галузі освіти та культури. Головною метою є формування нових моделей співпраці, враховуючи актуальну ситуацію в Україні.
 
Французька весна в Україні 
Весна ідей
Квітень 2014
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Генеральний партнери: колекція ПРЕМ’ЄР ГОТЕЛІ
 
Партнери кінопрограми: 
гіпермаркети АШАН та УКРСИББАНК BNP PARIBAS GROUP
Партнер в Одесі: LOUIS DREYFUS COMMODITIES
Офіційний авіаперевізник: AIR FRANCE 
Beauty-партнер: YVES ROCHER             
Солодкий партнер: КОНДИТЕРСЬКА «ВОЛКОНСЬКИЙ»
Алкогольні спонсори: ТМ «MARTELL» та ТМ «CAFÉ DE PARIS»
Гастрономічний партнер: ресторан "TRÈS FRANÇAIS"
За пітримки ТМ «COUNTRY CORNER» та MOLESKINE
Генеральний медіа-партнер: ФОКУС
Генеральний інтернет-партнер: Афіша bigmir)net
Радіо-пратнер: РЕТРО FM
Медіа-партнери: День, Gloss.ua
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ПРЕС-КОНФЕРЕЦІЯ «ФРАНЦУЗЬКА ВЕСНА В УКРАЇНІ» ВІДБУДЕТЬСЯ 27-ГО БЕРЕЗНЯ ОБ 11.00 У ГОТЕЛІ ПРЕМ’ЄР ПАЛАЦ 
ОБОВ’ЯЗКОВА АКРЕДИТАЦІЯ ЗА ПОСИЛАННЯМ
 

Merci à vous qui vous intéressez aux activités récentes de l’Institut français d’Ukraine. Depuis sa réouverture, le 1er septembre 2022 et avec une équipe réduite, l’IFU a adapté ses activités et ses missions prioritaires. Avec le lycée français Anne de Kiev et avec le réseau des Alliances françaises en Ukraine, Il demeure au service de notre diplomatie d’influence dans ce pays. Je vous propose donc de parcourir ces quelques pages pour découvrir les projets menés à bien durant cette première année de guerre, nos activités, nos partenaires, nos réussites mais également nos difficultés. L’IFU est actuellement le seul institut culturel étranger accueillant du public en Ukraine. C’est aussi une manière pour nous de soutenir ce pays dans sa résistance à l’agression.
Merci de votre visite.

 

Olivier JACQUOT
Conseiller culturel – Ambassade de France en Ukraine
Directeur de l’Institut français d’Ukraine


PORTAIL DES ETUDIANTS

PORTAIL DE LA MÉDIATHÈQUE

mediatheque

CULTURETHÈQUE

portail du cinema