Україна на 66-ому Каннському кінофестивалі

15.05.2013

 

Від України на міжнародному кіноринку Каннського МКФ працюватиме національний павільйон під керівництвом Державного агенства України з питань кіно (Держкіно) спільно з Національним центром Олександра Довженка.

З 18 по 21 травня Каннській публіці будуть представлені декілька проектів уже відзнятих українських фільмів, та, тих, які ще знімаються. З-поміж предствлених слід виокремити стрічку «Параджанов», присвячену пам’яті великого радянського режисера. Над цим здебільшого українсько-французьким фільмом співпрацювали режисери Серж Аведикян (Франція) та Олена Фетісова (Україна). Сподівалися на презентацію фільму в основному конкурсі Канн-2013, але все-таки вперше фільм з'явиться на екрані Одеськоого кінофестивалю у липні цього року.

Звертаємо Вашу увагу, що окрім Павільйону, 12 короткометражних українських фільмів буде представлено в одній із Каннських офіційних програм Short Film Corner – професійній секції, яка присвячена формату короткометражних фільмів у Палаці фестивалів і конгресів, де організовують показ фільмів та зустрічі зі спеціалістами кінематографу .

Окрім того на найважливішому у світі кіноринку буде показано українську стрічку «Легка, мов пір’їнка» режисера та актора Андрія Рожена. У фільмі піднімається проблема расизму в українському суспільстві через історію кохання між імігрантом із Нігерії та молодою українкою. Фільм буде представлений 21 травня. 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema