Показ веб-документального фільму “Якщо колись я повернуся. Листи, знайдені Луїзою Піковські”

17.11.2017

КІНО - Місяць документального кіно

Показ веб-документального фільму  “Якщо колись я повернуся. Листи, знайдені Луїзою Піковські” та зустріч з автором Стефані Труаяр.

Книгарня «Є», Фрацузький інститут в Україні та Альянс Франсез в Україні запрошують на лекцію-дискусію за участю журналістки телеканалу France 24 Стефані Труяр (Франція) з показом документальних фотоматеріалів та демонстрацією відеофільму «Якщо я колись повернусь. Віднайдені листи Луїзи Піковські». Захід відбудеться 22 листопада. Початок – о 18.30.
 
У 2010 році під час переїзду ліцею ім. Жана де Лафонтена, що був розташований у 16-му окрузі Парижа, у старій шафі були знайдені листи та фотографії, які були заховані там упродовж багатьох десятків років. Вони належали колишній учениці ліцею – Луїзі Піковські. Кілька місяців поспіль юна ліцеїстка українського походження (її батько був родом з Миколаєва) листувалася зі своєю вчителькою мови та літератури. Останній лист був датований 22 січня 1944 – днем, коли її заарештували разом з родиною. Після ув’язнення у концтаборі в Дрансі батько, матір та четверо дітей були депортовані до Аушвіца. Звідти вони вже не повернулися.
Дізнавшись про цю знахідку, журналістка каналу «France 24» Стефані Труяр взялася допомогти викладачці навчального закладу Халіді Хатчі відтворити життєвий шлях дівчинки. За документами Луїзи вони знайшли свідків, віддалених родичів та колишніх учнів ліцею. Так з’явився документальний веб-сайт, який розповідає про їхню працю з відновлення історичної пам’яті і повертає, нарешті, слово Луїзі – надзвичайно обдарованій учениці, яка так і не змогла прожити яскраве життя, до якого її готувала доля. 
Саме цю роботу з відтворення колективної пам’яті за допомогою листування між єврейською дівчинкою та її вчителькою і має представити Стефані Труяр під час лекцій-дискусій, які відбудуться у восьми містах України з 17 до 25 листопада 2017 року.
Для ознайомлення з фотоматеріалами звертайтеся до веб-сайту (французькою мовою) : http://webdoc.france24.com/si-je-reviens-un-jour-louise-pikovsky/accueil/index.html
 
Адреса Книгарні «Є»:
м. Київ,
вул. Лисенка, 3,
м. «Золоті ворота»
Телефон: (044) 235 88 54
Вхід вільний.
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema