Стрічка « Дівчина з вечірки » отримала нагороду ОМКФ

23.07.2014

Створений у 2010 році, Одеський кінофестиваль вже встиг стати подією національного масштабу та зайняти належне місце як в українському так і Одеському кінокалендарі. Цьогоріч за перебігом 5-го фестивалю стежили близько 105 000 глядачів. Французький інститут в Україні також долучився до цієї події, яка стала спільним кіноматографічним майданчиком Східної Європи і не лише. 
 
Цьогоріч конкурсна програма складалася з 76 фільмів, об’єднавши всі кіножанри. До неї увійшли сім французьких повнометражних кінострічок, декотрі з яких були відзняті у співпраці з Францією: « Міжнародна конкурсна програма » поповнилася стрічкою Дівчина з вечірки режисерів Марі Амашукелі, Клер Бюрже та Самюеля Тейса. Шість інших хоч і не потрапили до конкурсної програми, але подарували українцям можливість насолодитися родзинками французької класики та сучасного кінематографу.
 
Поза межами конкурсної програми відбувався «ринок фільмів» та ряд професійних зустрічей, де, шукаючи фінансування, продюсери представляли свої проекти.
 
Присутність бомонду світового кіноматографу лише вкотре довела, що фестиваль по праву носить назву «міжнародного». Серед них і відомий британський режисер Стівен Фріз. «Міжнародну конкурсну програму» очолив британський режисер Пітер Веббер. Майстер-класи проводили такі провідні режисери як Даррен Фронофскі та Ейдан Тьорнер. 
 
У фестивалі взяла участь низка французьких гостей. Слід виокремити стірчку Фантомас (1913) Луі Фейяда, показ якої відбувся у вигляді кіно-концерту на сходах Ланжероновського спуску. Музична частитна вечора пройшла у компанії DJ Жан-Іва Лелу. Жан-Філіп Тесе (заступник головного редактора видання « Cahiers du cinéma »), Бернард Бессерглік (кінокритик), Лоран Даніелу (продюсер) та Навід Сарем (міжнародний постачальник) стали членами журі « Міжнародної конкурсної програми », призу кінопреси FIPRESCI та ательє Work In Progress. Завітали на фестиваль і Марі Амашукелі та Клер Бюрже, режисерки фільму Party Girl.
 
19 липня у суботу в Одеському академічному театрі музичної комедії пройшла церемонія закриття Одеського міжнародного кінофестивалю, де нагороди виборили наступні фільми та кіномитці:
- Побачення наосліп, реж. Леван Кагуашвілі (кращий фільм – Міжнарордна конкурсна програма)
- Присмерк, реж. Валентин Васянович (Гран-прі – Національна конкурсна програма)
- Мотивації нуль, реж. Тальї Лаві (Гран-прі / Приз глядацьких симпатій – міжнародна конкурсна програма)
- Гуерос, реж. Алонсо Руіспаласіос та Зірка реж. Ганни Мелікян (спеціальні нагороди журі – Міжнародна конкурсна програма)
- Йіна Дяо (приз за кращу режисуру до фільму Black Coal Thin Ice – Міжнародна конкурсна програма)
- Анжеліка Літценбургер (найкраща акторська робота у фільмі Party Girl – Міжнародна конкурсна програма).
 
Детальна інформація та переможці на офіційному сайті фестивалю : www.oiff.com.ua
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema