11-та Французька весна

27.03.2014

11-та "Французька весна"

 
"Весна ідей"  - гасло цьогорічного фестивалю «Французька весна», програма якого насичена зустрічами, дискусіями, дебатами та де будуть закладені підвалини нової співпраці.  
 
Цього року Франція стане почесним гостем «Книжкового Арсеналу». Фестиваль, який пройде в Києві з 9 до 13 квітня дозволить запровадити новий формат зустрічей з іноземними письменниками. У програмі : Сільван Тессон, Жерар де Кортанз, Міріам Аніссімов, Давід Фоенкінос, П’єр Ассулін, Жорж Ніва, Седрік Гра, Патрісія Резніков, Ален Гіймоль, Юго Прадель, Ерік Нолло та Жан-Ів Герен. Окрім традиційних зустрічей з письменниками, відбудеться круглий стіл «література та кордоние», за участі Маріам Аніссімов та Жорж Ніва, а також українських письменників Сергія Жадана та Тараса Прохасько. Маріам Аніссімов розповість про Ромена Гарі та Василя Гроссмана,оскільки вона авторка їхніх біографій, а Жан-Ів Герен представить постать Альбера Камю. Про місце сучасної французької літератури ви почуєте від спеціалістів Еріка Нолло та Юго Праделя. На Книжковому Арсеналі буде визначено переможця Премії Сковорода за кращий переклад французького твору на українську мову.
 
Бернар-Анрі Леві та Костянтин Сігов проведуть у квітні "Європейський форум для України", який ставить за мету поширення інтелектуальної думки між Європою та Україною. У квітні також пройде цикл конференцій. Для такого культурного обміну був спеціально розроблений офіційний сайт фестивалю.
 
Наприкінці квітня "Весна ідей" передбачає низку зустрічей між французькими та українськими діячами в галузі вищої освіти з одного боку, та театру з іншого. Головною метою є обмін досвідом та практиками між двома країнами, а також формування нових моделей співпраці.
 
26 квітня у столиці буде представлено французько-українську виставу "У подорожі..." з Дмитром Ярошенком та Дені Леваном у головних ролях. Режисером спектаклю є Стефан Рікордель, директор театру Монфор у Парижі та постановник спектаклю «сТАНЦІя», яким публіка мала згоду насолодитись у вересні в рамках фестивалю Gogolfest. Венсан Гійом створив сучасну виставу "На друзки",  яка стала вже третьою спільною роботою у Києві з Національним центром театрального мистецтва ім. Леся Курбаса.
 
В арт-центрі "Я Галерея" публіка насолоджуватиметься результатом дворічного проекту «Меморандум».  Двоє митців із Тулузи La cellule (Becquemin&Sagot), співпрацюватимуть із Нікітою Кравцовим для виставки «Архіви». Французькі муралісти також долучаться до співпраці, розпочатої рік тому, щоб залишити графіті на стінах Києва та Львова. В рамках проекту "СтінArtу" ще одне графіті заплановане на фасаді будівлі на розі Андріївського узвозу та вул. Боричів Тік. 
 
Вже традиційна для "Французької весни" Панорама французького кіно порадує добіркою допрем’єрних показів, ретроспективою фільмів Нової хвилі та Довгим ночами короткого метра. Музична програма представлена турне дуету Eléphant (поп), джаз-бенду Benjamin Faugloire Project, концертом піаністки Наталії Кудрицької та музичним спектаклем "Неділя за містом".
 
Не можна не згадати про виставку фотографа Ферранте Ферранті у Львові, присвячену творам галійського майстра епохи бароко Іоана Пінзеля. У Києві пройде виставка пам’яті видатного фотографа Жанлу Сюєффа, який пішов із життя у 2000 році. 
 
Ці та інші зустрічі на 11-му фестивалі «Французька весна». Програма на сайті www.fr-vesna.com.
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema