5-ий Міжнародний Одеський кінофестиваль

09.07.2014

5-ий Міжнародний Одеський кінофестиваль

Заснований у 2010 році, Міжнародний Одеський кінофестиваль вже встиг стати подією національного масштабу та зайняти належне місце як в українському, так і в одеському кінокалендарі. Тисячі кіноглядачів щороку із захопленням стежать за його перебігом.  Французький інститут в Україні також долучається до цієї події.
 
Після успішного показу у Каннській програмі «Особливий погляд» фільму "Дівчина з вечірки" режисерів Марі Амашукелі, Клер Бюргер та Самюеля Тейса, він був відібраний до "Міжнародної конкурсної програми". Стрічка отримала "Золоту камеру" за кращий дебют. Слід зазначити, що Жан-Філіп Тессе, заступник головного редактора видання "Cahiers du cinéma" став одним із членів журі "Міжнародної конкурсної програми" Міжнародного Одеського кінофестивалю.
 
Пам'ять режисера Алена Рене, який пішов із життя у березні 2014 року, вшанують у програмі « Festival des festivals ». Глядачі зможуть насолодитися його останньою повнометражною картиною "Любити, пити, співати". Дана кінопрограма доповнилась двома іншими французькими фільмами спільного виробництва: "Зимова сплячка" (Туреччина-Франція) режисера Нурі Більге Цейлана, нагороджена "Пальмовою гілкою" на Каннському кінофестивалі 2014 року, та "Вбити людину" режисера Алехандро Фернандеса (Чилі-Франція).
 
"Національна програма" поповнилася спільним французько-українським кінодоробком "Хвороба кохання" Дмитра Томашпільського та Олени Дем'яненко.
 
Серед "Спеціальних кінопоказів" слід виокремити стрічку "Фантомас" (1913) Луі Фейяда, показ якої відбудеться 15 липня на сходах Ланжероновського спуску у вигляді кіноконцерту. Музичну частину вечора організовує DJ Жан-Ів Лелу.
 
І нарешті, фільм франко-бельгійського виробництва "Паперові душі" реж. Венсана Ланно закриватиме фестиваль у суботу 19 липня о 20.30.
 
Серед запрошених на 5-ий Одеський кінофестиваль багато французькиї гостей:
- Марі Амашукелі (режисерка фільму "Дівчина з вечірки", конкурсна програма)
- Самюель Тейс (режисер фільму "Дівчина з вечірки", конкурсна програма)
- Клер Бюргер (режисерка фільму "Дівчина з вечірки", конкурсна програма)
- Жан-Ів Лелу, DJ Radiomentale (кіноконцерт "Фантомас")
- Софі Суісса, керівник Notetour (агенція проведення та розповсюдження кіноконцертів, Париж) (кіноконцерт "Фантомас")
- Лоран Даніелу, член журі Work in progress, продюсер та дистриб'ютор (Rezo Films)
- Навід Сарем, член журі Work in progress, координатор проектів (Wide, Eye on Films)
- Бернар Бессерглік, член журі FIPRESCI, журналіст, кінокритик
- Анн Дастакіан, журналістка (Marianne)
 
Більше інформації на сайті: www.oiff.com.ua
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema