Виставка « Жінки за часів Першої світової війни »

02.03.2015

Виставка « Жінки за часів Першої світової війни »
 
З нагоди Міжнародного жіночого дня та відзначення 100-річчя Першої світової війни Французький інститут представляє виставку« Жінки за часів Першої світової війни », створену Музеєм Великої війни краю Пеї-де-Мо.
 
Перша світова війна, тотальна, всюдисуща, індустріальна, довга, накреслила дві паралельні лінії долі воюючим націям : на фронті - армія, виключно чоловіча, а у тилу – решта країни, де жінки, протягом майже п’яти років, відігравали провідну роль.
Вони були трудівницями, які виконували свій «військовий обов’язок» на полях, на заводах або у госпіталях. Вони були сумлінними та рішучими у прагненні гідно нести свою нову відповідальність, забезпечуючи підтримку солдатів та підтримання домашнього побуту незважаючи на складнощі обставин (нестача найнеобхіднішого, дорожнеча життя, розлука, переселення, траур, окупація...). Вони часто мали активну політичну позицію, повстаючи на захист своїх прав або проти мілітаризму та війни... Але вони були й світськими дамами та інтелектуалками, мало-помалу збільшуючи свою присутність у громадському просторі та участь в культурному та інтелектуальному житті свого часу.
І хоча конфлікт не змінив кардинально місце жінок у суспільстві, він у значній мірі перевернув їхнє життя, піддавши їх жахливим фізичним та моральним випробуванням, змінивши позиції, які вони мали у своєму середовищі, відкриваючи їм досі заховані горизонти. Тож Велика війна є особливим моментом в історії жінок, жахливим і, водночас, визвольним, який відкрив двері, які більш ніколи не зачиняться.
 
Французький інститут в Україні
з 2 до 16 березня 2015
 
Тексти виставки французькою мовою
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema