Підсумки Одеського міжнародного кінофестивалю 2013

24.07.2013

12 - 20 липня 2013 року

Четвертий ОМКФ, який відбувався з 12 до 20 липня 2013 року, відвідали 115 тисяч поціновувачів кіно, що на 15% більше, ніж у минулому році.

На фестивалі було представлено 90 картин у різних номінаціях, включаючи міжнародну та українську конкурсні програми. Присутність таких зіркових гостей як Емір Кустуріца, Майкл Уінтерботтом, Іржи Менцель та Роджер Корман сприяла організації фестивалю на високому рівні та проведенню знакових подій в Одесі (більше 10 тис. глядачів зібралося на Потьомкінських Сходах, щоб насолодитись концертом Еміра Кустуріци та його групи No Smoking Orchestra, а також кіно-концертом «Аврора» від режисера Мурно). Одним словом, фестиваль став знаковою та важливою подією для міста Одеси.

Паралельно з програмою кінофестивалю відбувалися ділові зустрічі, які дозволили українським режисерам представляти свої проекти. Також відбувся пітчінг, що мав на меті збір коштів на суму 25.000 гривень (близько 2.500 євро). Перемогу здобула картина Степне від режисера Марини Вроди (Золотої пальмової гілку на Каннському кінофестивалі у номінації «Кращий короткометражний фільм). Це фільм спільного виробництва України, Франції (через кінокомпанію Les Films du Poisson) та Польщі. Французький інститут в Україні та Посольство Франції приєднуються до привітань.

13 французьких довгометражних фільмів були представлені у різних номінаціях, четверо з яких у міжнародній конкурсній програмі: Параджанов (від реж. С. Аведікяна та О. Фетісової), В Цвіту (з актрисами Н. Еквітімішвілі та Сімон Гросс), Бджілка (з акторкою Валерією Голіно) та Ланчбокс (Рітеш Батра)

Серед нагороджених фільмів слід виокремити три фільми французького виробництва. Нагороду Золотий Дюк у номінації «Кращий український фільм» здобула ретроспектива Параджанов, спільно спродюсована Сержем Аведікяном та Оленою Фетісовою (співпраця між Україною, Францією, Арменією та Грузією). Нагороду за «кращу режисуру» отримав режисер фільму Ланчбокс Рітеш Батра. І зрештою нагороду за кращу акторську роботу вручили відразу двом грузинським актрисам Нані Еквітімішвілі та Сімон Гросс (спільна робота Грузії, Німеччини та Франції). 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema