Лекція антрополога Мішеля Ажіє

30.09.2016

« Від права на місто до містотворення: межі, центр та антрополог », лекція Мішеля Ажіє
 
Четвер 6 жовтня о 19:00
Центр візуальної культури / вул. Глибочицька, 44, 2 поверх
 
Французький інститут в Україні та Центр візуальної культури цією лекцією продовжують цикл «Місто – дискримінація, сегрегація, інтеграція – французький досвід», задуманий у співпраці з Центром франко-російських студій (CEFR).
 
«Моя антропологія міста базується на етнографічному дослідженні та на рефлексивному розумінні ситуацій, місць та подій, які «творять місто». «Створення міста», для антрополога, є засобом реалізації «права на місто», тут і зараз. Згідно до цієї концепції, певні полемічні та, можливо, міноритарні практики (вторгнення, захоплення) набувають радикального, з теоретичної точки зору, змісту, тому що вони народжують – в силу існування таких понять, як межі, кордони, вразливість, пустота та безлад –прагнення та заклик до створення міста мрії, віртуального або ідеального. В цих рамках антропологія міста не пропонує нового та не звертається до жодного нормативного визначення міста як такого, але сприймає місто як постійний процес його конструкції та деконструкції.»  М. Ажіє
 
Мішель Ажіє є антропологом, науковим співробітником Інституту наукових досліджень задля розвитку (IRD) та Вищої школи соціальних наук (EHESS). Його наукові дослідження та курси, які він викладає, стосуються співвідношення між людською глобалізацією, умовами та місцями вигнання та створенням нових міських контекстів. Він є координатором нової дослідницької програми, яка пройшла відбір Національної агенції досліджень (ANR), «Вавилони, місто як кордон. Що роблять міста для мігрантів, що мігранти роблять для міста» (2016-2018). Його семінар у EHESS у 2016-2017 навчальному році називається «Антропології гостинності». Серед його останніх публікацій : «Мігранти і ми. Зрозуміти Вавилон»,- вид. CNRS, жовтень 2016 ; «Антропологія міста»,- вид. PUF, 2015.
 
 
Вхід вільний
З послідовним перекладом українською
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema