Зустрічі з Бенуа Петерсом

14.09.2017

Зустрічі з Бенуа Петерсом, письменником, філософом, сценаристом мальованих історій

 

Бенуа Петерс народився в Парижі в 1956 році. Філософ за освітою, колишній учень Ролана Барта, габілітований доктор філософських наук. Бенуа Петерс опублікував свій перший роман «Омнібус» у 1976 році у видавництві Minuit і повністю присвятив себе письменництву з 1982 року. Його довга та тепла дружба з художником-ілюстратором Франсуа Скойтеном дала життя відомому циклу «Таємні міста» («Les Cités obscures»), а нещодавно і «Знову побачити Париж» («Revoir Paris»). Ці альбоми отримали безліч нагород і були перекладені багатьма мовами світу. Бенуа Петерс є також автором есе і біографій, зокрема «Ерже, син Тінтіна», «Читати мальовані історії», «Кріс Уейр - нове обличчя графічного роману» і «Джиро Танігучі - людина, яка малює».

 

Дізнатися більше :

www.benoitpeeters.net

www.altaplana.be

 

 

19 вересня, 15.00

«Жак Дерріда, ескіз життя»

НаУКМА, корп.4, ауд.314

[вул. Волоська, 8/5]

 

«У 2007 році проект написання біографії Жака Дерріди став для мене очевидністю. Мені пощастило бути з ним трохи знайомим особисто, а читати його я не переставав ніколи. Протягом трьох років, з постійною пристрастю, я присвячував цьому проекту більшу частину свого часу. Я прочитав або перечитав його величезну бібліографію, зустрівся з сотнею свідків, методично попрацював з архівами, які зберігаються в Університеті Ірвіна, штат Каліфорнія, і в Інституті архівів сучасного видавництва в Нормандії. Я першим отримав можливість вивчити величезну кількість документів, що Жак Дерріда накопичив протягом всього свого життя. Мені також вдалося знайти багато листів, які Дерріда писав своїм близьким, зокрема кілька виняткових юнацьких листувань, які проливають світло на роки його становлення.

Біографія, яку я написав, не повинна була апріорі мати щось заборонене. Я спробував переплести індивідуальну історію людини і те, як вона вписувалася у століття, генезис думки і її сприйняття іншими, тісні дружні стосунки і настільки ж довготривалі протистояння. В Києві, спираючись на зображення, я розкажу про деякі ключові моменти цього філософського життя, від народження «Джекі» Дерріди 1930 року в колоніальному Алжирі і до самої його смерті у 2004.»

Бенуа Петерс

 

 

19 вересня, 19.00

Від Cités obscures до Revoir Paris

Французький інститут в Україні / Медіатека

вул. Гончара, 84

Мальовані історії завжди мали особливі зв'язки з архітектурою. Але жоден цикл не надавав їй такого важливого місця, як «Таємні міста» («Les Cités obscures») Франсуа Скойтена та Бенуа Петерса. Граючи з ознаками модерності минулого (Жуля Верна, Робіди або Ле Корбюзьє), ці альбоми зображають щось на кшталт передмайбутнього, де переплітаються урбаністичні структури та часові пласти. Між утопією і антиутопією, Les Cités obscures та Revoir Paris наводять нас на роздуми про сьогоднішні та завтрашні міста.

 

З послідовним перекладом на українську

Вхід вільний

 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema