THE KIEVIANER: виставка дуету BRATY

21.10.2014

22/10 - 4/11

Галерея "Триптих"

вул. Десятинна, 13

Вхід вільний

«The Kievianer» – це серія плакатів про серцебиття столиці України, виконаних у вже класичній для братів техніці колажу. Ці роботи поєднують фото ключових символів Києва й України, скани зі стародруків 18-19 ст., елементи української автентики та акварелі.
 
Саме поєднання ретро-оформлення та сучасних технологій, які до цього процесу застосовуються, дає відчуття синергії різних епох. Це змінює не лише бачення історії, а перш за все – співпричетність до неї. Проте в той час, як брати знаходять нові інтерпретації для форми, яка стала їхньою візитівкою, вони не приватизують зміст.
 
Іван і Василь не рахуються з хронологією, тому що єдине, що вона дає, – це ієрархія. Брати інтегрують символи різних періодів, створюючи у своїх колажах позачасову не лише київську, а й українську спільність.
 
У цій серії Іван і Василь завжди оживляють камінь, мармур, фреску. В усталеному героїчному чи релігійному образі через фотографію обов’язково присутня частинка звичайної людини – її обличчя, рука, посмішка. Такий підхід також нівелює штучні історичні ієрархії. Він допомагає відмовитись від п’єдесталізації і переосмислити власний зв'язок із княгинею Ольгою, Володимирською гіркою і українською землею. Таким чином брати візуалізують глибинний перехід від дистанціювання до співпричетності, який розпочався з Києва у листопаді минулого. Образи, які створили Іван і Василь у цій серії, промовисті своєю простотою і справжністю.
 
Київ братів Костенків прекрасний. Він не ідеалістичний – не позбавлений кіптяви з-під горілих шин, темних фарб і журливо схилених поглядів ікон. Проте у ньому також є замислені інтелігенти, перетин епох і топографій і, як ніколи, жива українська автентика.  Тому поєднання братами зв’язку землі, птахів , серця і духу соборів, який їх наповнює, дає потужний образ міцної основи і промовистої мовчазної впевненості у тому, що врешті-решт усе буде добре.
 
Куратор проекту - Франкы Бландо
Braty  - Ivan et Vassily Kostenko
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema