Режисер Олів'є Ассаяс. Найкращі фільми

15.01.2015

23 - 26 січня
Кінотеатр "Київ" / вул. Червоноармійська, 19
 
Напередодні прем’єри останньої стрічки режисера “Зільс Марія” у рамках щорічного фестивалю «Вечори французького кіно», Французький інститут в Україні пропонує познайомитись або знову переглянути декілька найкращих фільмів митця. 
 
 
23/01 
ЛІТНІЙ ЧАС / HEURE D’ÉTÉ
Режисер: Олів’є Ассаяс
У ролях: Жульєт Бінош, Шарль Берлінг,  Жеремі Реньє
2008 / Франція /драма/103 хв
За версією кіно академії Лос-Анджелеса визнана кращою іноземною стрічкою 2009 року
 
Фредерік, Адрієн та Жеремі разом із дітьми збираються у родинному помісті аби відсвяткувати 75-ий день народження їх матері, Елен Бертьє. Елен присвятила все життя збереженню творчого доробку дядька – живописця Поля Бертьє. Через кілька місяців Елен піде у кращий світ, а сім’я матиме вирішити, як дати раду тому «непотребу», який стара збирала все життя. Чи пройде сім’я це випробування?
 
24/01 
ІРМА ВЕП / IRMA VEP
Режисер: Олів’є Ассаяс
У ролях: Мегі Шеюнг, Жан-П’єр Лео, Наталі Рішар
1996 / Франція /драматична комедія /99 хв
 
Режисер Рене Відаль вирішує зняти ремейк фільму Вампіри 1915 року режисера Луї Феяда, де головну роль зіграла Ірма Веп. Він запрошує на цю роль Меггі Чеюн, акторку китайського походження, зірку фільмів з кунгфу. Зйомки швидко перетворюються на катастрофу. Відаль не задоволений своєю роботою і зривається.
 
25/01
ДЕМОН-КОХАНЕЦЬ / DEMONLOVER
Режисер: Олів’є Ассаяс
У ролях: Конні Нільсен,  Шарль Берлінг, Клое Севіньї 
2002 / Франція /трилер /115 хв
 
Діана де Монкс – працівниця великої корпорації  «Анрі –П’єр Вульф», яка придбала японську анімаційну компанію. Дві інтернет-компанії, Mangatronics і Demonlover,  протистоять одній одній в битві за екслюзивність картин TokyoAnime, надзвичайно прибуткових в Інтернеті.  Mangatronics наймають Діану для проникнення й перешкоджання інтересів Demonlover.
 
26/01 
ХОЛОДНА ВОДА / L’EAU FROIDE
Режисер: Олів’є Ассаяс
У ролях: Віржіні Ледуайен,  Сіпріен Фуке, Клое Севіньї 
1994 / Франція /драма /92 хв
Премія «Сезар» в категорії «Найбільш багатообіцяюча акторка» (Віржіні Ледуайен)
 
1972 рік, Париж; Жіль і Крістіна – пара підлітків, що страждають від сімейних взаємовідносин та беззахисності, вирішують разом втекти від проблем до нібито товариства митців, які живуть на півдні Франції в Лозері.
 
ОЛІВ’Є АССАЯС
режисер, сценарист, кінокритик
 
Олів’є Асаяс вважається одним з найбільш впливових і талановитих французьких режисерів.  
 
Випускник Національної вищої школи художніх мистецтв у Парижі, Олів’є Асаяс захоплюється кіно і починає свою кар’єру в якості критика для численних журналів в 1979 році. В цей період він цікавиться також як новою хвилею, так і азіатським кінематографом.
 
Олів’є Асаяс починає знімати в 1986 році, але тільки в 1996 році до нього приходить слава завдяки фільму “Ірма Веп”, відібраному у категорії “Особливий погляд” Міжнародного Каннського кінофестивалю.
 
Режисер свого покоління, Олів’є Асаяс часто змінює жанри, й легко переходить від драми (“Сентиментальні долі”, 2000) до трилеру (“Демон-коханець”, 2002) та до драматичної комедії (“Літній час”, 2008):
 
В останньому фільмі «Зільс-Марія» він знову працює знову з Жюлієт Бінош, а також з Хлоє Грас Моретс і Крістен Стюарт
 
 
 
 
 
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema