Проблеми урбанізації

31.10.2017

Проблеми урбанізму: Реновація та ревіталізація історичного центру міста 

Тристоронній симпозіум Німеччина/Франція/Україна

Французький інститут в Україні, Ґете-Інститут в Україні та Придніпровська державна академія будівництва та архітектури організують за фінансової підтримки Франко-Німецького культурного фонду у співпраці з Альянс франсез м. Дніпра дводенний симпозіум на тему урбанізму.

Незважаючи на те, що міські політики Німеччини, Франції та України відрізняються, всі три країни мають значний досвід у сфері оновлення історичного центру міст.
Дводенний симпозіум об'єднує німецьких, французьких та українських урбаністів, керівників архітектурної сфери, архітекторів та активістів. Він проходитиме в місті Дніпро, розташованому на сході України, в академії будівництва та архітектури. Місто Дніпро є гарним прикладом для теми оновлення міст. Архітектурна спадщина ХІХ століття зазнала наслідків війни та промислового розвитку. Населення зросло дуже швидко, і сьогодні Дніпро - це мільйонне місто з відкритим економічним майбутнім. Реорганізація громадського простору та способи перевтілення комуністичної спадщини є предметом обговорень у громадянському суспільстві.
 
Три сесії послідують за цим знайомством :
1. Планування та правові основи оновлення міст в історичному центрі: німецькі, французькі та українські передумови та процеси.
2. Підхід до культурної спадщини: успішні та невдалі приклади недавнього оновлення міст у Німеччині, Франції та Україні.
3. Участь громадськості у відновленні міст: приклади та методи.
 
Ці сесії складаються із виступів запрошених експертів та публічних дискусій. 
До участі у симпозіумі запрошені місцеві урбаністи та іноземні експерти, викладачі та студенти Придніпровської державної академії будівництва та архітектури та інших університетів, а також представники громадянського суспільства. 
 
Цей симпозіум дозволить учасникам:
- зрозуміти конвергенції між історичними формами реконструкції та її сучасними способами реалізації у дуже різних суспільних та міських контекстах,
- виявити досвід - успішний чи ні - відновлення міста в історичному центрі,
- краще виміряти виклики такої форми еволюції міста на економічному, екологічному та соціальному рівнях,
- прийняти концепцію спільного проектування міського проекту, в якому громадяни мають повне місце у розробці та реалізації проектів.
Цей симпозіум також дасть можливість налагодити партнерські зв'язки між навчальними закладами у сфері архітектури, цивільного будівництва та містобудування, між міськими адміністраціями та між асоціаціями мешканців, які беруть участь у діалозі з місцевими органами влади.
 

6 та 7 листопада 
Придніпровська державна академія будівництва та архітектури 
вул. Чернишевського, 24А
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema