Ніч ідей 2018 : « Уява при владі »

24.01.2018

Ніч ідей 2018 : « Уява при владі » 
 
Важлива щорічна подія, присвячена сучасній думці та міжнародному обміну ідеями, «Ніч ідей», що була започаткована та координується Французьким інститутом, 25 січня 2018 року втретє об’єднає представників інтелігенції, наукових кіл, художників, письменників, поетів, журналістів, студентів, щоб подискутувати, у 70 країнах, навколо спільної темі: «Уява при владі».
 
 «Уяву до влади!» - саме це гасло писали маніфестанти на стінах будинків Парижа у 1968 році. Яких форм набуло прагнення до утопії півстоліття потому? Який сенс цього заклику бути креативним у технології та у економіці, у науці та у містобудуванні? Як наше суспільство справляється з немислимим - таненням полярних льодовиків, розшифруванням генома або штучним інтелектом? Чи допомагають нам творіння уяви (мистецтво, література, наукова фантастика ...) краще зрозуміти світ сьогодні? Від поетики до політики, від наукового до мистецького, від літературного до візуального, як досліджувати і відновлювати силу уяви?
 
Уява при владі? Повернути заклик на питання — це запитати себе, чи збулося передбачення, на радість чи на біду.
 
Креативність у політиці – химера?
 
Французький інститут в Україні запросив Стівена Буше, автора есе «Маленький підручник політичної креативності: як вивільнити колективну сміливість» (видавництво Le Félin, 2017).
Стівен Буше стверджує, що креативність підкорила всі області. Вона пропонує ефективні рішення у діловій сфері, дизайні, науці ... Єдина сфера залишається для неї непроникною – політика. Політики говорять про «зміни», про «нові ідеї», але важко знайти щось реально нове у їхніх пропозиціях та діях. Як вирішити проблеми нашого суспільства швидше, краще і меншими силами?
Співбесіднецею Стівена Буше, яка допоможе нам розібратися у його теорії, буде журналістка Тетяна Огаркова. Українські інтелектуали та політики перевірять, чи те, що говорить Стівен Буше, підтверджується їхнім власним досвідом.
 
Учасники
 
Стівен Буше – консультант з політичної креативності, автор книги «Маленький підручник політичної креативності» (Франція)
Тетяна Огаркова – викладачка НаУКМА, журналістка Hromadske.ua (Україна)
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema