Виставка. Лев Шестов (1866-1938). Думки звідусіль.

07.11.2016

16 листопада - 4 грудня
Музей української діаспори / вул. Московська, 40Б
 
Музей української діаспори, Посольство Франції в Україні, Французький інститут в Україні та Товариство вивчення доробку Льва Шестова за участі рідних Льва Шестова запрошують на виставку з нагоди 150-ої річниці з дня народження філософа. 
 
До когорти народжених в Україні мислителів XX століття, які здобули світове визнання, по праву нале­жить Ієгуда Лейб Ісаакович Шварцман, відомий під псевдонімом Лев Шестов. Його творчий шлях приміт­ний тим, що швидко подолавши певне захоплення марксизмом, він від іронічного скептицизму еволюці­онував до філософського обґрунтування абсолютної, самодостатньої біблійної віри. Головним для нього бу­ла віра як така, безпосереднє духовне спілкування лю­дини у відчаї, закинутої у світ, де немає грунту під но­гами, і незбагненного, але присутнього в усьому, що відбувається, Бога. При цьому його праці протя­гом усього життя, хоч би які погляди він сповідував кожного даного моменту, незмінно вирізнялися парадоксальністю і глиби­ною думки, щонайширшою ерудицією і стилістичною майстерністю. Оригінальний мислитель, Л. Шестов сформувався під впливом поглядів Ніцше, Достоєвського, Толстого. Сприйняв ряд ідей Платона, Плотіна, Канта, Паскаля, проте ніколи не належав ні до однієї філософської течії, критично ставлячись до традиційних раціоналістичних спекуляцій і побудов здорового глузду, не прагнув до побудови власної філософської системи. Лев Шестов відомий також своїм листуванням з видатними інтелектуалами своєї епохи, зокрема, з Миколою Бердяєвим та Мартіном Гайдегерром. 
 
Виставка, підготовлена Товариством вивчення Льва Шестова, допоможе відкрити для себе одного з найвидатніших представників екзистенціальної думки, який народився у Києві та помер у Парижі у 1938 році. На виставці представлені архівні фотографії сім’ї, друзів філософа, самого Льва Шестова у різні періоди його життя, листи та книги філософа. 
 
Для всіх бажаючих дізнатись більше про життя та творчість Льва Шестова запрошуємо відвідати лекції в рамках виставки: 
Середа, 16 листопада 16.30 – 17.00 – екскурсія виставкою
17.00 – «Сприйняття ідей Льва Шестова у Франції та в Європі». Лекція історика  Антуана Аржаковського (Франція)
Субота, 26 листопада, 14.00 – «Київ Льва Шестова». Лекція краєзнавця та публіциста Ігоря Гольфмана (Україна)
 

 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema