Зустріч з Галею Акерман

04.04.2016

ТРИДЦЯТА РІЧНИЦЯ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ
Зустріч з Галею Аккерман
 
KИЇВ 7 квітня о 17.00
 
Київський будинок книги
вул. Льва Толстого, 11/61
 
Хоча здається, що про Чорнобильську катастрофу вже все сказано, не всі її секрети ще відкриті. Протягом двадцяти років Галя Аккерман зустрічається з тими, хто є носіями пам'яті Чорнобиля. З науковцями, митцями, письменниками, етнографами, а також з усіма тими, хто залишився, незважаючи на заборону. Яке воно, життя після катастрофи? «Traverser Tchernobyl» (Пройти Чорнобиль), нова книга Галі Аккерман, що видана у Франції у березні 2016 року, є особливим та інтимним поглядом на трагічну подію та її наслідки, а також, між рядками, на колишній СРСР та на те, чим він став. На відміну від звичних зображень, авторка запрошує нас у неочікувані місця: осяяний сонцем пляж не берегу Прип’яті, населені дикими тваринами ліси, покинуте єврейське кладовище, околиці найбільшого в Радянському Союзі радара розпізнання  міжконтинентальних ракет, ядерні звалища... Вона розповідає про дідуся-рибалку, задоволеного своїм радіоактивним виловом, про вражених радіацією дітей, про справжніх та удаваних героїв Чорнобиля. Подорож до примарної землі. У світ «після».
 
Письменниця, історикиня, генеральний секретар «Європейського Форуму для України», Галя Аккерман вже двадцять років досліджує архіви та місцевість Чорнобиля. Її перу належать такі книги, як «Les Silences de Tchernobyl» (Мовчання Чорнобиля) ( вид. Autrement, 2006) та «Tchernobyl, retour sur un désastre» (Чорнобиль, повернення до катастрофи) (вид. Folio Documents, 2007). Вона була комісаром найбільшої виставки про Чорнобиль у Центрі сучасної культури в Барселоні у 2006 р.
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema