Лекції Франсуази Тебо, дослідниці жіночої історії

25.02.2015

З нагоди Міжнародного жіночого дня та відзначення 100-річчя Першої світової війни Французький інститут запрошує вас на дві лекції Франсуази Тебо, однієї з найвизначніших дослідниць жіночої історії у Франції.

Понеділок 2 березня о 17:00
Центр польських та європейських студій НаУКМА
вул. Волоська 10, підвальне приміщення 6 корпусу НаУКМА
 
«Жіноча та ґендерна історія у Франції: характеристики та сучасні тенденції»
 
Опубліковані у Франції і в Італії між 1990 і 1992 рр. 5 томів «Історії жінок Заходу» вперше надали жіночій історії тієї інтелектуальної значимості, у якій їй відмовлялося раніше.  Лекторка представить останні здобутки досліджень в галузі «Жіноча та ґендерна історія» у Франції. Йтиметься про підходи до ґендерної проблематики, про нові виклики і питання. Франсуаза Тебо зупиниться на тематиці сучасних досліджень, представить журнал «Кліо. Жінки, ґендер, історія», запропонує обговорити нові форми інституціоналізації.
 

Вівторок 3 березня о 19:00
Центр візуальної культури
вул. Глибочицька  44, 2-ий поверх
 
«1914-1918 : Жінки Європи у війні»
 
Довга і вбивча, Перша світова війна була не тільки справою чоловіків. Представивши декілька фактів історії, лекторка розгляне хронологію і форми мобілізації жінок, випробування, яких вони зазнали (самотність, траур, бідність, сексуальне насилля), їхні патріотичні й пацифістські настрої і зобов’язання, наслідки війни для долі кожної людини і зміну ролі жінки в суспільстві. Представлені приклади будуть здебільшого французькими, але з численними порівняннями з іншими західноєвропейськими країнами.
 
Вхід вільний
З послідовним перекладом на українську
 
Франсуаза Тебо, заслужений професор новітньої історії Авіньйонського університету і науковий співробітник Інституту ґендерних досліджень Женевського університету. Також вона є співвдиректором журналу «Кліо. Жінки, ґендер, історія» (заснованого в 1995 році під назвою «Кліо. Історія, жінки і суспільство»). Спеціаліст з жіночої та ґендерної історії (Франція, Європа, XX століття), вона виступила, зокрема, редактором книги, перекладеної на багато мов – «Історія жінок Заходу. Том 5, XX століття» та є автором монографій «Як писати про історію жінок і ґендер» (2007), «Жінки в часи Першої світової війни» (2013, друге, доповнене видання). На даний момент вона працює над біографією Маргарити Тібер (1886-1982), доктора філологічних наук, пацифістки, феміністки, соціалістки, експерта щодо жіночої праці в Міжнародній організації праці. 
 
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema