Український фільм завоював три призи на Каннському кінофестивалі!

25.05.2014

Український фільм завоював три призи на Каннському кінофестивалі!

У четвер 22 травня було оголошено список переможців 53-го "Тижня критики", найгучнішої програми Міжнародного Каннського кінофестивалю. Перша повнометражна картина Мирослава Слабошпицького "Плем'я" (The Tribe) завоювала 3 найголовніші призи: гран-прі Nespresso, премію "Одкровення" France 4 та грант від фундації Gan.
 
Безпрограшний успіх  режисеру приніс фільм, де ролі зіграли непрофесійні глухонімі актори та  який було знято мовою жестів  (без субтитрів).  Як відзначив керівник "Тижня кінокретики" Шарль Шассон, "це віртуозний, приголомшливий та запаморочливий балет", де глядач "занурюється в унікальний світ незрівнянного кінематографу".
 
Це перша українська повнометражна кінострічка, яка здобула перемогу на Каннському кінофестивалі. У 2011 році Марина Врода здобула "Пальмову гілку" за найкращу короткометражку. 
 
В український прокат картина вийде у вересні завдяки незмінному українському дистрибютору Arthouse Traffic.

 
Мирослав Слабошпицький народився  1974 року в Києві, де і навчався в КНУ кіно та телебачення імені Карпенка-Карого, а потім працював на студії Довженка та Lenfilm (Санкт-Петербург). 
Перші спроби на телебаченні зробив, написавши декілька сценаріїв до кінокартин. Однією з таких став фільм "Чорнобильський Робінзон", який  отримав нагороду на українському конкурсі "Word 2000"...
Його короткометражна картина "The Incident" була відібрана для участі у конкурсній програмі близько 17 кінофестивалів у 20 країнах.
"Diagnosis" - друга короткометражна стрічка, яка змагалася за "Золотого ведмедя" у 59 конкурсній програмі кінофестивалю Берлінале, а в 2010 році таким став фільм "Deafness".
У 2010 році режисер отримав стипендію фонду "Hubert Bals" Роттердамського фестивалю. Продовжуючи пригоду, він береться за зйомки свого повнометражного фільму "Плем'я" ...
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema