PUL-TION-SA DU COEUR, PO-TEM QUI LE-PAR: перформанс із Віктором Рубаном

30.05.2015

12 ТА 13 ЧЕРВНЯ
19:30
 
у Центрі Науки і Мистецтв «DIYA» на базі Національного Центру "Мала академія наук України" / проспект Перемоги, 44
 
12 і 13 червня, в Києві відбудеться українська прем'єра роботи молодого перформера-дослідника - Віктора Рубана - "Pul-tion-sa du coeur, po-tem qui le-par" / "Пуль-ція-са серця, тм-ри який рит -гово ". Це перформативне дійство є дипломною роботою Віктора. У травні 2013 року вона була представлена французькому глядачеві в місті Монпельє (Франція) і зірвала бурхливі овації. Віктор Рубан випускник практичної магістерської програми «EXERCE 11/13 - хореографічне дослідження і перфоманс »на базі Національного Хореографічного Центру в місті Монпельє (Франція) та Університету ім. Поля Валері (Монпельє 3). 
Ця версія перформансу Віктора є натхненною та містить у собі матеріали роботи французького хореографа Луіка Тюзе «Elucidation».
 
Олександр Міхед, відомий український письменник, куратор і культуролог, про перформанс:
 
 «Робота Віктора Рубана є докорінним переосмисленням постановки французького хореографа Луіка Тюзе (Loïc Touzé). І якщо Тюзе називає танець, «зробленим з паперу», то Рубан створює танець буквально з темряви.
 
Нульовий простір, простір відсутності і пітьми заповнюється ритмом, рухом. Перформер надає йому обрисів, об’єму, чіткіших форм. Серцебиття задає ритм. Ритм, що є уявною ниткою, за яку тримаєшся, намацуючи дорогу в темряві. Певної миті здається, що перформер перебуває в невагомості. Та вже за хвилину ваші серця синхронізуються, починають битися в одному ритмі, що веде тебе далі. В серце пітьми.
 
Рух перформера розламує простір і темряву на шматки. Його голос розбиває текст, що розпадається на фрагменти. На цеглини морфем, з яких складай нові смисли.
 
Діалог між танцем і музикою. Між людиною і пащекою темряви. Між перформером і кожним глядачем, в чиї очі він спробує заглянути. Вже потім. Коли шлях буде пройдено.»
 
Музика 
 
Звук перформансу «Elucidation», саксофон - Клод Деланж, «Sequenza 9b» і «Sequenza 7b» Лучіано Беріо; запис звуку биття серця
Ідея, хореографія, загальна драматургія, світло, сценографія та текст поеми – Віктор Рубан
 
Показ роботи організований командою Ruban Production завдяки соціальній ініціативі «Платформа Імпульс трасформації». За підтримки та у співпраці з: Французький Інститут в Україні, Центр Науки і Мистецтв «DIYA» на базі Національного Центру "Мала академія наук України", а також Dollmen Theater Company. Дизайн матеріалів: Braty-design
 
 
 
 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema