Двоє українських митців запрошені до Тулузи

16.05.2014

A ЯК ANACODA – Проект  асоційований з Міжнародним фестивалем мистецтв у Тулузі 
З 24 травня до 23 червня 2014
ГАЛЕРЕЯ " ESPACE CROIX BARAGNON " 
Виставка організована спільно з Міжнародним Фестивалем мистецтв у Тулузі, 24 травня – 23 червня 2014
 
 
В галереї Espace Croix Baragnon будуть представлені роботи двох українських митців за згодою із принципом відкриття FIAT мистецьких шляхів (XX-те та XXI-ше століття), що мало представлені на європейських та національних виставках. 
Галерея Croix-Baragnon сприяє збагаченню культурного обміну між Києвом та Тулузою внаслідок укладених культурних угод між містами.   
Завдяки Французькому інституту в Україні з 2011 року розвивається практика мистецького обміну між двома містами.

 
В "Галереї", 
Микола Малишко
 
У партнерстві з Французьким інститутом в Україні та Галереї Я у Києві. 
 
В Галереї Croix Baragnon широкому загалу будуть представлені скульптури Миколи Малишка, українського митця, який народився і проживає в Києві.  
Народження Малишка,  майстра виробів з дерева, співпадає в часі з періодом відмлви від виробів із пластмаси дореволюційного і постреволюційного періоду на початку існування в Радянському Союзі.  Звідси і залишився присмак чи слід того, що можна назвати знаковою абстрактною архітектурою  (On Framework 2001, Poet Hill 2011). Він черпає натхнення з примітивного, обробленого дерева,  виліплює своє розуміння до первинних початків існування, пристуності людини у світі. Він приєднується до течії бруталістів Північної Європи, де земна могутність пропорційно зміщується індустріалізацією континенту.  
Скульптура, визнана в його країні, втім жодного разу не представлена в Україні, стала струтуруючою ланкою формального мистецьког розвитку на півночі країни.   
 
(1) присутній у  2012 році в Арсеналі, Києв, в рамках Міжнародного Бієнале сучасного мистецтва  
 
В галереї " Espace III " 
Лада Наконечна
 
У партнерстві з Французьким інститутом в Україні. 
 
Croix-Baragnon представляє в галереї " Espace III " монографічну виставку Лади Наконечної, молодого митця, представниці майбутнього покоління України. 
Все частіше її картини перетворюються на перформанс; її фото слугують інсталяціями,  створюючи штучні засоби, які інтегрують архітектуру в простір, в який вона інвестує. Лада Наконечна використовує досить прості засоби, в основному: малюнок, фотографію, перфоманс, через які занурює нас у світ як постійного сприйняття, так і пильного спостереження за реальністю.  
Після закінчення Національної Академії мистецтв і архітектури, вона неодноразово обиралась та була нагороджена призами конкурсу "Future Generation Art Prize", організованого "Pinchuk Art Center" в Києві, Лада стала активним членом виставкових комісій в рамках колективів ISTM - "Art workers' self-defense initiative", "Hudrada Сuratorial Union", R.E.P - "Revolutionary Experimental Space".
Не зважаючи на численні виставки цієї молодого дівчини, колективні чи то персональні, в Україні та за кордоном, це її дебют на теренах Франції. 
 
Лада Наконечна народилася в 1981 році в Дніпропетровську, де живе й працює. 
 
Дві виставки будуть представлені широкому загалу на Фестивалі щодня, в той самий час.  
 
В рамках цих виставок в галереї " Espace Croix-Baragnon " відбудуться декілька зустрічей:
•    нічний виступ Андріани Леклерк, Галерея: 1-ші чи 2-гі вихідні поточного місяця  (дату уточнювати).        
•    нічний виступ Лади Наконечної, Espace III:  субота, 24 травня (виступ та дату уточнювати).
  
  
•    щочетверга о 17.30 в Галереї та о 18.00 в "Espace III", візит у супроводі медіатора "Espace Croix-Baragnon".
 
Микола Малишко, Вода, дерево, 140cm x 80cм, 2009 - Фото: Олег Самойленко

Микола Малишко, Вода, дерево, 140cm x 80cm, 2009 - Фото: Олег Самойленко

ЛАДА НАКОНЕЧНА, інсталяція, малюнок на стіні, зведеній принагідно,  фотографія 2013 – Ввічливість митця та PinchukArtCentre Kiev - Фото: Сергій Ільїн

ЛАДА НАКОНЕЧНА, незакінчений, інсталяція, настінне графіті, змінні розміри, 2012 - Фото: Лада Наконечна

 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema