14 Французька весна в Україні

23.03.2017

14-та Французька весна в Україні

1-29 квітня 2017 року
Київ / Бердичів / Дніпро / Запоріжжя / Івано-Франківськ / Львів / Одеса / Рівне / Харків

Фестиваль, який мав би відбутися тільки один раз у 2004 році, триває чотирнадцятий рік поспіль і розширює в цьому році свою географію. До Києва, Дніпропетровська, Запоріжжя, Львова, Одеси, Рівного та Харкова приєднуються Бердичів та Івано-Франківськ. Посольство Франції в Україні, Французький інститут в Україні, мережа Альянс франсез в Україні за підтримки Київської міської державної адміністрації, Мерії міста Тулуза та чисельних урядових і неурядових інституцій України запрошують вкотре зануритись у розмаїття французького мистецтва, а також оцінити результати франко-українського співробітництва і надихнутися на нові звершення. Занотуйте у своїх календарях, квітень - це час, щоб відвідати події «Французької весни в Україні».
     
 Організатори від самого початку існування фестивалю і дотепер з особливою увагою і любов’ю ставляться до вуличних вистав. Попри непрості організаційні моменти, високу вартість вуличних проектів, їх ініціатори роблять все можливе, щоб кожна «Французька весна» відкривалась незвичайним дійством, вуличною виставою, яка зачаровуватиме як дорослих, так і дітей. Французькі вуличні артисти відомі в усьому світі, і кожного року нова театральна компанія знайомить українську публіку зі своїми постановками. Літаючі маріонетки, вогняні інсталяції, дивацтва на воді, акробатичні трюки ангелів, що розсипали пір’я, чи світлові проекції – всі ці події відбувались на радість глядачам кожного квітня, починаючи з 2004 року.

Не буде виключенням і вечір 1-го квітня 2017 року, коли на Софійській площі французька компанія Deus Ex Machina розповість історію великого дослідника у вуличному цирковому дійстві «Галілео». Гуманістична історія, основним джерелом натхнення якої є усвідомлення розташування Землі як планети, що обертається навколо Сонця, на противагу образу наукової дійсності, що існувала в 17 столітті. А які з наших сьогоднішніх істин виявляться помилковими в майбутньому? Це історія повітряного племені, що передає свої знання, ходячи по грані тонкого канату. Акробатичні трюки у повітрі на висоті до 30 метрів, світлові проекції, море конфетті і вигук впертого винахідника: «І все ж вона крутиться!» очікують на своїх глядачів суботнього квітневого вечора.

Відразу дві франко-українські театральні ко-продукції – вистава «Антігона» і балет з елементами брейкінга «Переміщення» - вже побачила і оцінила київська публіка, у квітні ці проекти побачать інші міста України. Свіжі кінострічки на Фестивалі допрем’єрних показів, французький короткий метр, концерти, виставки, інтелектуальні обміни і багато інших не менш цікавих проектів відбудуться протягом квітня на фестивалі «Французька весна в Україні».
 

ПРОГРАМА ПОДІЙ

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema